Priprava na tekmo: Petrol Olimpija – Helios Suns

V soboto ob 17.00 bodo košarkarji Petrol Olimpije v Stožicah začeli s polfinalnim nizom državnega prvenstva, v katerem se bodo udarili s Helios Suns.

Pred tekmo:

V soboto bodo košarkarji Petrol Olimpije v stoženski dvorani začeli s polfinalnimi boji državnega prvenstva. Njihovi nasprotniki bodo košarkarji Helios Suns, ki so v Ligi za prvaka na desetih tekmah zmagali le enkrat, v četrtfinalu pa nato po dveh srečanjih izločili Hopse s Polzele. Domžalčani bodo v Stožice zagotovo prišli visoko motivirani, obe moštvi pa le še dve zmagi ločita od preboja v finale.

Zmaji v polfinalni niz državnega prvenstva vstopajo po težko prigarani zmagi na tretji tekmi četrtfinalnega niza s Šenčurjem, ki so jo s 85:73 dobili minuli torek, prav tako v Areni Stožice. Končnica državnega prvenstva se je torej za Ljubljančane začela težje, kot pričakovano, kljub temu pa se je izbrancem glavnega trenerja Jureta Zdovca uspelo prebiti med najboljša štiri moštva v državi, s tem pa še naprej ostajajo v igri za tretji zaporedni naslov državnega prvaka.

Medsebojni dvoboji v sezoni 2018/19:

Štirikrat so se v tekmovalni sezoni 2018/19 med seboj že pomerili košarkarji Petrol Olimpije in Helios Suns, izkupiček zmag in porazov pa je enakomerno porazdeljen med obe ekipi. Ob tem je potrebno zapisati, da so Domžalčani obe zmagi zabeležili v prvem delu sezone, na obeh tekmah pa so se Zmaji predstavili z oslabljeno zasedbo. V Ligi za prvaka so na obeh obračunih s privzdignjeno glavo parket zapustili ljubljanski košarkarji.

Ključ do zmage:

Glavni trener Petrol Olimpije Jure Zdovc vseskozi poudarja, da je velika težava košarkarjev Petrol Olimpije pomanjkanje motivacije pri nekaterih košarkarjih. Prav proti Helios Suns, ki v polfinale državnega prvenstva vstopajo sproščeno in z zaletom po tem, ko so iz končnice izločili finaliste slovenskega pokalnega tekmovanja, pa bodo morali Zmaji zaigrati izredno motivirano in energično.

Obračun ključnih igralcev:

Oči košarkarske javnosti bodo uprte v obračun Luke Šamanića in Blaža Mahkovica. Nekdanji Zmaj je na obeh četrtfinalnih srečanjih s Hopsi dosegel dvakrat po 15 točk,. Ob tem pa za dve točki metal 46,2-odstotno, za tri točke pa 22,2-odstotno. Mahkovic bo proti svoji nekdanji ekipi zagotovo želel prikazati boljše predstave, velik del bremena, kako občasnega slovenskega reprezentanta zaustaviti, pa bo prav zagotovo padel na mladega hrvaškega košarkarja, ki je v tej končnici s povprečjem 19,5 točke tretji strelec in z 11,0 skoki na tekmo najboljši skakalec končnice Lige Nova KBM.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (KONČNICA 2018/19)

PETROL OLIMPIJA

 

HELIOS SUNS

78,0

Točke

87,5

33,7

Skoki

31,0

17,3

Podaje

16,0

Luka Šamanić (19,5)

Najboljši strelec

Nikola Gajić (16,0)

Luka Šamanić (11,0)

Najboljši skakalec

Blaž Mahkovic (6,5)

Jan Špan (8,3)

Najboljši podajalec

Blaž Mahkovic (4,5)


Tekmovanje: Liga Nova KBM (1. tekma polfinalnega niza)
Dan: Sobota, 11. maj 2019
Začetek tekme: 17.00
Sodniki: Mario Majkič (Hrastnik),  Boris Krejić (Kranj), Marko Vučković (Maribor)
Tehnični komisar: Matic Benko (Ljubljana)
Dvorana: Arena Stožice
Mesto: Ljubljana (Slovenija)
Vstopnice: spletna trgovina KK Petrol Olimpija Ljubljana / bencinski servisi Petrol / Moje karte
Prenos tekme: Šport TV 1 / Facebook stran Petrol Olimpija Ljubljana
Radio: /