Priprava na tekmo: Sixt Primorska – Petrol Olimpija

V soboto ob 15.30 se bodo košarkarji Petrol Olimpija na parketu Arene Bonifika na polfinalnem obračunu Pokala Spar pomerili s Sixt Primorsko.

Pred tekmo:

Mnogi so polfinalni obračun finalnega turnirja Pokala Spar med Petrol Olimpijo in Sixt Primorsko poimenovali kar finale pred finalom. Dejstvo pa je, da je pred moštvoma dolgih 40 minut boja za vstopnico v veliki nedeljski finale, zagotovo pa nas v Areni Bonifika čaka izjemno zanimiv obračun.

Zmaji v sobotni dvoboj vstopajo z nizom dveh zmag na zadnjih treh tekmah, koprski moštvo pa je ravno na zadnji tekmi prvega dela Lige Nova KBM doživelo prvi domači poraz v tej sezoni. Za favorita polfinalne tekme zagotovo velja Sixt Primorska, ki je trenutno vodilna ekipa Lige ABA 2, v kateri je doživela zgolj en sam poraz, tudi prvi del državnega prvenstva pa so Tigri sklenili na prvem mestu.

Medsebojni dvoboji v sezoni 2018/19:

V tej sezoni smo spremljali tri sila različne medsebojne obračune Petrol Olimpije in Sixt Primorske. Na prvi tekmi, ki je bila hkrati tudi uvod v sezono slovenskih košarkarskih tekmovanj, so zmago na Superpokalu 2018 v Hali Tivoli slavili Koprčani (83:71). Zmaji so v tekmo krenili po porazu na četrtfinalni tekmi Superpokala Lige ABA v Laktaših proti Crveni zvezdi mts le tri dni prej, poleg tega pa so bili v avgustu in septembru nekateri košarkarji ljubljanskega kluba odsotni s priprav zaradi reprezentančnih akcij, Sixt Primorska pa se je predstavila v popolni postavi.

Enako lahko rečemo za Zmaje za drugi medsebojni obračun v tej sezoni, 2. novembra lani, ko sta se ekipi prvič pomerili v državnem prvenstvu. Takrat je zanesljivo zmago na parketu stoženske lepotice slavila prav Petrol Olimpija (81:61), Ljubljančani pa so se na ta način nekoliko oddolžili za poraz v Tivoliju na začetku sezone. Na drugem dvoboju prvega dela Lige Nova KBM se je Petrol Olimpija v Kopru predstavila v pomlajeni zasedbi, zmage z 80:63 pa so se veselili domači košarkarji.

Ključ do zmage:

Ustaviti doma izjemno napadalno navdahnjene košarkarje Sixt Primorske. Slednji v Ligi Nova KBM v povprečju na domačem parketu dosegajo kar 87,6 točke na tekmo, svoje tekmece pa ustavijo pri zgolj 65,0 točkah. Zagotovo je najbolj nevaren košarkar v dresu primorskega moštva mladi organizator igre Žan Mark Šiško, ki je motor ekipi, v povprečju pa dosega 10,4 točke, 6,4 podaje in 2,9 skoka na tekmo.

Zmaji bodo morali biti pozorni tudi na oba visoka košarkarja Sixt Primorske, Ivana Marinkovića in Marka Jagodića-Kuridžo, kapetana Mirzo Begića ter Marvina Jonesa, Luko Šamanić in Aleksandra Lazića pa prav zagotovo čaka izjemno težka naloga, kako ustaviti oba visoka Tigra. A v tej sezoni so Ljubljančani že dokazali, da so sposobni na najpomembnejših tekmah pokazati svojo najboljšo predstavo. Za zadnji primer tega dejstva se lahko ozremo na začetek tedna in zanesljivo zmago proti Igokei na domačem parketu.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (Liga Nova KBM)

SIXT PRIMORSKA

 

PETROL OLIMPIJA

84,7

Točke

79,0

35,6

Skoki

38,3

22,0

Podaje

18,1

Ivan Marinković (12,0)

Najboljši strelec

Aleksandar Lazić (11,5)

Marko Jagodić Kuridža (6,0)

Najboljši skakalec

Marko Simonović (7,4)

Žan Mark Šiško (6,4)

Najboljši podajalec

Roko Badžim (3,3)


Tekmovanje: Pokal Spar (polfinale)
Dan: Sobota, 16. februar 2019
Začetek tekme: 15.30
Sodniki: Sašo Petek, Marko Vučković, Matej Špendl
Tehnični komisar: Aleš Kamnikar
Dvorana: Arena Bonifika
Mesto: Koper (Slovenija)
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: Val 202