Jure Zdovc


Vloga: Glavni trener

Trenersko pot je Zdovc kot pomočnik glavnega trenerja začel na klopi novomeške Krke leta 2003, še isto leto pa je nato sledila selitev v Split, kjer je prvič deloval kot glavni trener in že v svoji prvi sezoni osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka. Pot na klopi ga je vodila v številne evropske ekipe, v dveh različnih obdobjih je bil tudi selektor slovenske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 tekmovanje sklenil na četrtem mestu, to pa je, vse do leta 2017, ko je Slovenija postala evropski prvak, veljalo za največji uspeh slovenske košarke.

Kot glavni trener je Jure Zdovc nazadnje deloval v zagrebški Cedeviti, s katero je v minuli sezoni postal hrvaški državni in pokalni prvak. V svoji trenerski karieri je Zdovc osvojil še naslov državnega prvaka Bosne in Hercegovine (2008), leta 2012 pa je bil kot glavni trener Spartaka iz Sankt Peterburga izbran za glavnega trenerja leta v EuroCupu.

Vsem ljubljanskim ljubiteljem košarke se je Zdovc v spomin vtisnil tudi kot igralec Smelt oziroma Union Olimpije, s klubom iz slovenske prestolnice pa je dvakrat osvojil naslov državnega ter trikrat naslov pokalnega prvaka, leta 2002 pa tudi naslov prvaka Lige ABA. Takrat je bil Zdovc tudi izbran za najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja regionalnega tekmovanja.

Svoj pečat kot igralec je Zdovc pustil tudi v dresih jugoslovanske in slovenske reprezentance. Medtem, ko je za reprezentanco nekdanje skupne države odigral 83 tekem in leta 1990 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1988 naslov olimpijskega podprvaka ter dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), je za Slovenijo zbral 57 nastopov, zaigral pa na prvih štirih velikih tekmovanjih, ki se jih je slovenska reprezentanca udeležila.

Zagotovo je omembe vredno tudi dejstvo, da je Zdovc leta 1993 kot član francoskega Limogesa osvojil naslov prvaka Evrolige. Zdovc je bil uvrščen v najboljšo peterko zaključnega turnirja, na finalni tekmi z italijanskim Bennetonom pa je v 34 minutah zbral devet točk in tri podaje.